Дуже хочеться, щоб дитина використовувала свій вільний час для всебічного розвитку, навчалася чогось нового, цікавого та корисного. У цікавій творчій праці можна й задоволення отримати і зробити якийсь сувенір власними руками.
Ліплення – неймовірно цікавий процес! На малюнку світ виглядає пласким, а скульптурний виріб об’ємний. Що можна зробити з малюнком? Повісити на стіну та милуватися. А зі зліпленим виробом можна гратися! Кожна нова робота – це нова іграшка, якій дитина радіє, адже вона зробила її власними руками.
Ліплення розвиває дрібну моторику пальців рук, навчає відшукувати потрібні чіткі форми, бачити пропорції. А виготовляючи подарунки власними руками, діти вчаться піклуватися про близьких та рідних. Поробки, зроблені з солоного тіста приваблюють своїм естетичним виглядом. Вони яскраві, об’ємні. Працюючи з тістом, дитина вчиться планувати свої дії, уявляти кінцевий результат. Адже не завершивши попередньої маніпуляції, не можна перейти до наступної. Все це вимагає організованості та культури праці, виховує вміння планувати етапи роботи.
Такі заняття дають можливість помічати красу природи. Природа не тільки підказує сюжети для декоративних композицій, вона надихає на створення оригінальних, неповторних виробів, дає матеріали для роботи. Що ж можна використовувати при створенні робіт з такого тіста?
Необхідні матеріали для роботи
Можна використовувати все:
- ґудзики, макаронні вироби для прикрас та створення відбитків;
- різноманітні ножиці, стеки, вилки;
- насіння та крупи;
- гілочки, засушені квіти та листя, траву, солому;
- кору з дерев, мох, жолуді, каштани;
- камінці, мушлі;
- палички, сірники, зубочистки;
- дріт, фольгу для випікання;
- клей типу «Момент» або «ПВА»;
- фарби (краще гуаш);
- гребінець, формочки для випікання;
- насадки для кулінарного шприца, ситечка різних розмірів;
- гвоздику (приправу), перець горошком;
- нитки, блискітки;
- клаптики тканини, кружево;
- лаки тощо.
Рецепти солоного тіста
Для простих моделей
§ 200 г пшеничного борошна;
§ 2 ст. л. клею для простих шпалер;
§ 200 г дрібної солі;
§ 125 мл води.
Круте тісто для великих виробів
§ 200 г борошна;
§ 400 г солі;
§ 125 мл води.
Борошно краще брати вищого ґатунку, а сіль – дрібну харчову «Екстра».
Спочатку потрібно змішати борошно та сіль, а потім підливати воду. Далі замішувати як звичайне тісто. Для того, щоб тісто не рвалося й не кришилося, його потрібно добре вимішувати та розминати, доки воно не стане еластичним. Водночас воно не повинне липнути до рук. Дуже важливо дотримуватися правильних пропорцій. Це допоможе уникнути розчарування. Можливо, іноді доведеться додати трохи більше води. Залишки тіста можна зберігати у холодильнику в пластиковому контейнері або поліетиленовому пакеті тиждень чи й більше. Якщо тісто стало вологим, слід додати трохи борошна й знову вимісити його.
Плюси та мінуси даного матеріалу
Плюси
- можна зробити самому;
- легко змивається, не залишає слідів;
- безпечне при потраплянні до рота;
- якщо тісто правильно замішане, воно не липне до рук;
- виріб можна розмальовувати будь-якою фарбою;
- якщо покрити висушений та пофарбований виріб лаком, він може зберігатися довгі роки;
- üзробленим виробом можливо гратися – він не втрачає форми.
Мінуси
- вироби можуть втрачати свою форму, коли сохнуть, особливо коли тісто неправильно замішане;
- вироби не дуже міцні – можуть битися та ламатися;
- невеликий термін зберігання тіста.
Приємної роботи з солоним тістом! Нехай процес праці захоплює, сприяє виявленню та розвитку творчих здібностей, а результати праці приносять захоплення та задоволення!