Поширеність кислот у природі

Thu Jun 19 2025 10:40:49 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Анатолій М.

Випиваючи кухоль улюбленого апельсинового соку, я недавно задумався: "А звідки в апельсині береться кислота? І які кислоти взагалі існують?" Пошук відповіді не зайняв у мене занадто багато часу, благо у мене багато різноманітної літератури. Сама тема кислот і їх різноманітності виявилася цікавішою, ніж я думав. І саме про цю речовину мені хотілося б зараз розповісти.

Про роль кислот в житті людини знаю досить багато. Розповім про ті кислоти, що зустрічаються в природі, а також про ті, що є найбільш важливими з медичної точки зору.

 Амінокислота

Де кислоти зустрічаються в природі?

З ними ми стикаємося щодня, наприклад, дощові краплі лише при першому погляді здаються чистими. Насправді вони містять чимало речовин в розчиненому вигляді. Наприклад, присутній розчин вугільної кислоти - вуглекислий газ, ну або сірчана кислота, що є наслідком викиду вихлопних газів. Наша їжа також багата кислотами, наприклад, молочна кислота в кефірі або вугільна кислота в газованій воді. Завдяки соляній кислоті в нашому організмі можливо травлення, в ході якого відбувається розщеплення білків для синтезу особливо важливих елементів - амінокислот.

У найбільших кількостях природні кислоти знаходяться в рослинах і в їх плодах. Прикладами можуть послужити:

  • лимонні кислоти;
  • щавлеві кислоти;
  • яблучні кислоти.

Крім цього, існують кислоти, що утворюються в організмах тварин та комах. Зокрема - мурах. У них є особлива кислота - «мурашина», яку комахи застосовують в оборонних цілях.

 Органічні кислоти

Однак найбільшу важливість для життя на нашій планеті становлять органічні кислоти, що грають особливо важливу роль в життєвому циклі. Основою людини є клітини, що складаються з протеїну і білків, тому нам необхідно харчуватися для заповнення запасу цих речовин. Однак для харчування важливі лише ті білки, що містять амінокислоти. Але що таке амінокислоти? Існує понад 165 видів, однак цінність для організму представляють лише 20, що виступають в якості основної структурної одиниці кожної клітини.

Наше тіло здатне синтезувати всього 12, природно, за умови хорошого харчування. Решту 8 неможливо синтезувати, а тільки отримати ззовні:

  • валін - підтримує обмін сполук азоту. Молочні продукти, а також гриби;
  • лізин - головне призначення - засвоєння, розподіл кальцію в організмі. М'ясо, а також хлібобулочні вироби;
  • фенілаланін - підтримує діяльність мозку і циркуляцію крові. Присутній в яловичині, сої та сирі;
  • триптофан - один з ключових компонентів судинної системи. Овес, банани і фініки;
  • треонін - грає роль в імунній системі, регулює роботу печінки. Молочні продукти, курячі яйця;
  • метіонін - зміцнення серцевого м'яза. Присутній в бобах, яйцях;
  • лейцин - сприяє відновлення кісток і м'язів. У достатку міститься в горіхах і рибі;
  • ізолейцин - визначає рівень цукру в крові. Насіння, печінка, курка.

При дефіциті однієї кислоти організм не в змозі синтезувати необхідний білок, а значить, змушений відбирати необхідні елементи з інших білків. Це призводить до загального дизбалансу, що переростає в захворювання, а в дитячому віці викликає розумові та фізичні вади.

Кислоти знаходять застосування в різних областях:

  • медицині;
  • косметології;
  • харчової промисловості;
  • при виробництві побутової хімії.

Можуть виступати в ролі харчових добавок. Вивчивши етикетку, в складі багатьох продуктів ви побачите лимонну кислоту.

Нікотинова кислота (ніацин) - вітамін. Міститься в буряку, квасолі, печінці, грибах і т.д. Варто згадати і користь аскорбінової кислоти.

 Саліцилова кислота використовується як антисептичний і косметичного (допомагає від прищів - перевірено) засобу. А вперше знайшли і виділили її з кори верби.

Окремо варто виділити і молочну кислоту. Саме вона дає кефіру кислуватий смак. А утворюється при скисанні молочних продуктів, капусти, вина і так далі. Такі кислоти є типовими прикладами органічних кислот. 

Але крім органічних, про які йшла мова вище, в світі є і неорганічні кислоти. Напевно, багато хто пам'ятає їх з уроків хімії.

Подібні кислоти можна отримати при проведенні хімічних дослідів, неорганічні кислоти лежать в основі мінеральних джерел. Взагалі, вони мають дуже широке застосування в сучасній промисловості та побуті. Без кислот просто не можна уявити життя людини, дуже вже великий круг їх застосування.

Сподобалась стаття? Оцініть

4.64

На основі відгуків 11 користувачів

Анатолій М.

Автор та репетитор на BUKI: Анатолій М.

З радістю допоможу заповнити прогалини в знаннях цікавою інформацією)

Інші блоги автора

Шукаєте репетитора?

На BUKI відправляють заявки на співпрацю з репетитором кожні 4 хвилини. Та вже 650000+ учнів знайшли викладача. Бажаєте приєднатись до них?

Підібрати репетитора

BUKI

Платформа, що об’єднує репетиторів та учнів

Створити профіль репетитора