Як вступити на готельно-ресторанну справу в 2024

Оновлено 05.07.2025

Наталія М.

Статті автора: 68

Як вступити на готельно-ресторанну справу в 2024

Галузь «гостинності» вважається однією з найдинамічніших у світі за економічними показниками, оскільки вона стрімко розвивається та вимагає високого рівня професійної підготовки кадрів.

Напрям підготовки «Готельно-ресторанна справа» популярний серед абітурієнтів через значний попит та перспективи на ринку праці. Випускники вищих навчальних закладів можуть без проблем знайти престижну роботу як на території України, так і за її межами.

Плануєте вступати на спеціальність? Щоби якісно підготуватися до іспитів та підвищити свої шанси на отримання бюджетного місяця в одному з найкращих ВНЗ, скористайтеся допомогою професійних репетиторів. Найкращих викладачів з української мови, математики, історії України, географії та англійської можна легко відшукати на порталі Букі. BUKI – це сучасний маркетплейс, спільнота професійних викладачів, вчителів і репетиторів в Україні.

Готельно-ресторанна справа: плюси й мінуси спеціальності

Робота в готельно-ресторанному бізнесі ідеально підійде для працьовитих, амбітних та цілеспрямованих людей з організаторськими здібностями. Престижність професії визначається можливістю швидкого кар’єрного зростання в будь-якій компанії, що належить до цієї сфери.

Спеціальність «готельно-ресторанна справа» має свої плюси й мінуси. До переваг роботи в цій сфері можна віднести:

  • затребуваність на ринку праці;
  • постійний обмін досвідом із колегами;
  • можливість подорожувати та працювати за кордоном;
  • велика кількість вакансій;
  • високий рівень заробітної плати.

Недоліки роботи в готельно-ресторанній сфері:

  • значний обсяг роботи;
  • стресові ситуації;
  • переробітки та овертайми;
  • робота у вихідні та державні свята.

як вступити на готельно-ресторанну справу в україні

Готельно-ресторанна справа: ким можна працювати в Україні

Здобувши диплом за напрямом «готельно-ресторанна» справа, можна працювати на таких посадах:

  • метрдотель – керувати обслуговуванням відвідувачів ресторанів та готелів;
  • адміністратор – підбирати та навчати персонал, контролювати роботу співробітників;
  • ресторатор – управляти закладом;
  • менеджер – організовувати та керувати процесом роботи основних структурних підрозділів;
  • готельєр – управляти готелем;
  • організатор дозвілля – створювати святкові програми різного типу;
  • PR-менеджер, бренд-менеджер – формувати позитивний імідж закладу;
  • хостес – супроводжувати відвідувачів;
  • кухар – професійно готувати їжу;
  • бармен – готувати напої та коктейлі;
  • офіціант – зустрічати відвідувачів, сервірувати столи.

Середня заробітна плата працівників готельно-ресторанної сфери у 2024 році

За даними Work.ua, середня заробітна плата працівників готельно-ресторанного бізнесу у 2024 році складає 13 000 грн. На такий рівень зарплатні можуть розраховувати працівники нижньої ланки: кухарі, офіціанти, бариста тощо.

Адміністратори, менеджери, управлінці та шеф-кухарі в Україні сьогодні заробляють мінімум 20 000 грн на місяць. Працівники, що обрали роботу в готельно-ресторанній сфері в Європі, можуть отримувати 3000-4000 євро щомісяця.

Читайте також: Як вступити до університету в 2024 році?

Як вступити на готельно-ресторанну справу?

Вступити на готельно-ресторанну справу можна після 9 та 11 класу. Випускники 9 класу мають скласти ДПА та вступні іспити до коледжу. Учням 11 класу доведеться складати ДПА, а також національний мультипредметний тест (НМТ), що прийшов на заміну ЗНО з 2022 року. Якщо студент має сертифікати ЗНО за 2020-2021 рік, можна подавати документи за результатами тестів.

 

Предмети ЗНО/НМТ для вступу

Спеціальність 241 «готельно-ресторанна справа» у 2024 році передбачає складання іспитів НМТ із таких предметів:

  1. Українська мова.
  2. Математика.
  3. Історія України
  4. Предмет на вибір: англійська мова, географія, фізика або біологія.

Перелік обов’язкових предметів, з яких необхідно складати іспити, може змінюватися. Зазвичай ВНЗ самостійно обирають дисципліни. Рекомендуємо вам заздалегідь скласти список вишів, у які ви будете подавати документи, щоби визначитися із предметами НМТ для вступу.

Читайте також: Складаємо іспити на відмінно: поради, як впоратись із хвилюванням та отримати найвищий бал

як вступити на готельно-ресторану справу

Де вивчати готельно-ресторанну справу в Україні

ВНЗ

Вартість навчання (за даними osvita.ua)

Київський національний університет культури й мистецтв (КНУКіМ)

від 19000 до 39000 грн

Державний торговельно-економічний університет (ДТЕУ)

від 13950 до 40240 грн

Запорізький національний університет (ЗНУ)

від 6300 до 14790 грн

Західноукраїнський національний університет (ЗУНУ)

від 18 000 до 26 100 грн

Луцький національний технічний університет (ЛНТУ)

від 14 900 до 21500 грн

Львівський національний університет ім. Франка (ЛНУ)

від 2666 до 19289 грн

Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова (НПУ)

від 5300 до 14500 грн

Національний університет харчових технологій (НУХТ)

від 8175 до 11790 грн

Одеський національний економічний університет (ОНЕУ)

від 10500 до 11600 грн

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

від 8950 до 25550 грн

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

від 6500 до 12800 грн

Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

від 13718 до 14477 грн

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

від 16500 до 32500 грн

Київський національний торговельно-економічний університет

від 13950 до 40240 грн

Ужгородський національний університет

від 6210 до 28630 грн

Тернопільський національний економічний університет

від 18 000 до 26 100 грн

Прохідний бал на готельно-ресторанну справу у 2024 році

За даними ЄДЕБО, у 2022 році 6 817 абітурієнтів подали заявки на вступ за спеціальністю «готельно-ресторанні справа». Лише 188 студентам вдалося вступити на бюджетну форму навчання в українські ВНЗ. Середній прохідний бал на бюджет склав 189,9. Мінімальний прохідний бал – 110 (у деяких вишах 100).

готельно-ресторанна справа в Україні

Як вступити на готельно-ресторанний бізнес після 9 класу?

Для вступу після 9 класу абітурієнти мають скласти державну підсумкову атестацію та іспити в коледжі. Зазвичай, до переліку основних предметів входить українська мова та математика. Рідше – історія України та географія.

У коледжі потрібно вчитися 3,5-4 роки, щоби отримати диплом фахового молодшого бакалавра. Після цього можна вступити до університету на 2-3 курс і далі навчатися на бакалавраті. Для отримання диплома магістра доведеться провчитися додаткових півтора року.

Список коледжів, де вивчають готельно-ресторанну справу

Коледж

Вартість навчання (за даними osvita.ua)

Фаховий коледж Університету «КРОК»

від 8400 до 10800 грн

Дніпровський технолого-економічний коледж

від 7500 до 13000 грн

Івано-Франківський коледж технологій та бізнесу

від 8300 до 15400 грн

Київський технікум готельного господарства

від 8500 до 14200 грн

Коледж ресторанного господарства Національного університету харчових технологій

від 12000 до 21800 грн

Львівський державний коледж харчової і переробної промисловості НУХТ

від 10000 до 20000 грн

Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу

від 8200 до 14700 грн

Тернопільський коледж харчових технологій і торгівлі

від 7000 до 13200 грн

Торговельно-економічний коледж КНТЕУ

від 8500 до 14200 грн

Якщо ви вже визначилися зі списком коледжів та університетів, куди можна вступати за напрямом «готельно-ресторанна справа», починайте активну підготовку до іспитів. Приділіть достатньо уваги вивченню української мови, адже цей предмет є обов’язковим. Надолужити шкільну програму вам допоможуть професійні репетитори Букі.

Читайте також: НМТ 2024: все, що потрібно знати абітурієнту

Сподобалась стаття? Оцініть

4.5

На основі відгуків 38 користувачів

Наталія М.

Автор Наталія М.

Бакалавр за освітою, отримала диплом журналістики за напрямом "Видавнича справа та редагування" у 2018 році.

Статті автора: 68

Підібрати репетитора

Як вступити на готельно-ресторанну справу у 2024

Ким працювати після готельно-ресторанної справи в Україні?

метрдотель – керувати обслуговуванням відвідувачів ресторанів та готелів; адміністратор – підбирати та навчати персонал, контролювати роботу співробітників; ресторатор – управляти закладом; Читайте більше на BUKI

Як вступити на готельно-ресторанну справу в 2024 році?

Спеціальність 241 «готельно-ресторанна справа» у 2024 році передбачає складання іспитів НМТ із таких предметів: Українська мова. Математика, Історія України, англійська мова, географія, фізика або біологія. Читайте більше на BUKI

Де вивчати готельно-ресторанну справу в Україні: найкращі ВНЗ 2024

Київський національний університет культури й мистецтв (КНУКіМ) від 19000 до 39000 грн. Державний торговельно-економічний університет (ДТЕУ) від 13950 до 40240 грн. Читайте більше на BUKI

Як вступити на готельно-ресторанну справу після 9 класу?

Для вступу після 9 класу абітурієнти мають скласти державну підсумкову атестацію та іспити в коледжі. Зазвичай, до переліку основних предметів входить українська мова та математика. Рідше – історія України та географія. Читайте більше на BUKI

Де вивчати готельно-ресторанну справу після 9 класу?

Фаховий коледж Університету «КРОК» від 8400 до 10800 грн; Дніпровський технолого-економічний коледж від 7500 до 13000 грн. Читайте більше на BUKI

Скільки заробляють випускники готельно-ресторанного бізнесу в Україні?

Адміністратори, менеджери, управлінці та шеф-кухарі в Україні сьогодні заробляють мінімум 20 000 грн на місяць. Працівники, що обрали роботу в готельно-ресторанній сфері в Європі, можуть отримувати 3000-4000 євро щомісяця. Читайте більше на BUKI

Схожі статті

BUKI

Платформа, що об’єднує репетиторів та учнів

Створити профіль репетитора

Експертні статті від репетиторів