
Галузь «гостинності» вважається однією з найдинамічніших у світі за економічними показниками, оскільки вона стрімко розвивається та вимагає високого рівня професійної підготовки кадрів.
Напрям підготовки «Готельно-ресторанна справа» популярний серед абітурієнтів через значний попит та перспективи на ринку праці. Випускники вищих навчальних закладів можуть без проблем знайти престижну роботу як на території України, так і за її межами.
Плануєте вступати на спеціальність? Щоби якісно підготуватися до іспитів та підвищити свої шанси на отримання бюджетного місяця в одному з найкращих ВНЗ, скористайтеся допомогою професійних репетиторів. Найкращих викладачів з української мови, математики, історії України, географії та англійської можна легко відшукати на порталі Букі. BUKI – це сучасний маркетплейс, спільнота професійних викладачів, вчителів і репетиторів в Україні.
Готельно-ресторанна справа: плюси й мінуси спеціальності
Робота в готельно-ресторанному бізнесі ідеально підійде для працьовитих, амбітних та цілеспрямованих людей з організаторськими здібностями. Престижність професії визначається можливістю швидкого кар’єрного зростання в будь-якій компанії, що належить до цієї сфери.
Спеціальність «готельно-ресторанна справа» має свої плюси й мінуси. До переваг роботи в цій сфері можна віднести:
- затребуваність на ринку праці;
- постійний обмін досвідом із колегами;
- можливість подорожувати та працювати за кордоном;
- велика кількість вакансій;
- високий рівень заробітної плати.
Недоліки роботи в готельно-ресторанній сфері:
- значний обсяг роботи;
- стресові ситуації;
- переробітки та овертайми;
- робота у вихідні та державні свята.
Готельно-ресторанна справа: ким можна працювати в Україні
Здобувши диплом за напрямом «готельно-ресторанна» справа, можна працювати на таких посадах:
- метрдотель – керувати обслуговуванням відвідувачів ресторанів та готелів;
- адміністратор – підбирати та навчати персонал, контролювати роботу співробітників;
- ресторатор – управляти закладом;
- менеджер – організовувати та керувати процесом роботи основних структурних підрозділів;
- готельєр – управляти готелем;
- організатор дозвілля – створювати святкові програми різного типу;
- PR-менеджер, бренд-менеджер – формувати позитивний імідж закладу;
- хостес – супроводжувати відвідувачів;
- кухар – професійно готувати їжу;
- бармен – готувати напої та коктейлі;
- офіціант – зустрічати відвідувачів, сервірувати столи.
Середня заробітна плата працівників готельно-ресторанної сфери у 2024 році
За даними Work.ua, середня заробітна плата працівників готельно-ресторанного бізнесу у 2024 році складає 13 000 грн. На такий рівень зарплатні можуть розраховувати працівники нижньої ланки: кухарі, офіціанти, бариста тощо.
Адміністратори, менеджери, управлінці та шеф-кухарі в Україні сьогодні заробляють мінімум 20 000 грн на місяць. Працівники, що обрали роботу в готельно-ресторанній сфері в Європі, можуть отримувати 3000-4000 євро щомісяця.
Читайте також: Як вступити до університету в 2024 році?
Як вступити на готельно-ресторанну справу?
Вступити на готельно-ресторанну справу можна після 9 та 11 класу. Випускники 9 класу мають скласти ДПА та вступні іспити до коледжу. Учням 11 класу доведеться складати ДПА, а також національний мультипредметний тест (НМТ), що прийшов на заміну ЗНО з 2022 року. Якщо студент має сертифікати ЗНО за 2020-2021 рік, можна подавати документи за результатами тестів.
Предмети ЗНО/НМТ для вступу
Спеціальність 241 «готельно-ресторанна справа» у 2024 році передбачає складання іспитів НМТ із таких предметів:
- Українська мова.
- Математика.
- Історія України
- Предмет на вибір: англійська мова, географія, фізика або біологія.
Перелік обов’язкових предметів, з яких необхідно складати іспити, може змінюватися. Зазвичай ВНЗ самостійно обирають дисципліни. Рекомендуємо вам заздалегідь скласти список вишів, у які ви будете подавати документи, щоби визначитися із предметами НМТ для вступу.
Читайте також: Складаємо іспити на відмінно: поради, як впоратись із хвилюванням та отримати найвищий бал
Де вивчати готельно-ресторанну справу в Україні
ВНЗ |
Вартість навчання (за даними osvita.ua) |
Київський національний університет культури й мистецтв (КНУКіМ) |
від 19000 до 39000 грн |
Державний торговельно-економічний університет (ДТЕУ) |
від 13950 до 40240 грн |
Запорізький національний університет (ЗНУ) |
від 6300 до 14790 грн |
Західноукраїнський національний університет (ЗУНУ) |
від 18 000 до 26 100 грн |
Луцький національний технічний університет (ЛНТУ) |
від 14 900 до 21500 грн |
Львівський національний університет ім. Франка (ЛНУ) |
від 2666 до 19289 грн |
Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова (НПУ) |
від 5300 до 14500 грн |
Національний університет харчових технологій (НУХТ) |
від 8175 до 11790 грн |
Одеський національний економічний університет (ОНЕУ) |
від 10500 до 11600 грн |
Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна |
від 8950 до 25550 грн |
Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара |
від 6500 до 12800 грн |
Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана |
від 13718 до 14477 грн |
Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича |
від 16500 до 32500 грн |
Київський національний торговельно-економічний університет |
від 13950 до 40240 грн |
Ужгородський національний університет |
від 6210 до 28630 грн |
Тернопільський національний економічний університет |
від 18 000 до 26 100 грн |
Прохідний бал на готельно-ресторанну справу у 2024 році
За даними ЄДЕБО, у 2022 році 6 817 абітурієнтів подали заявки на вступ за спеціальністю «готельно-ресторанні справа». Лише 188 студентам вдалося вступити на бюджетну форму навчання в українські ВНЗ. Середній прохідний бал на бюджет склав 189,9. Мінімальний прохідний бал – 110 (у деяких вишах 100).
Як вступити на готельно-ресторанний бізнес після 9 класу?
Для вступу після 9 класу абітурієнти мають скласти державну підсумкову атестацію та іспити в коледжі. Зазвичай, до переліку основних предметів входить українська мова та математика. Рідше – історія України та географія.
У коледжі потрібно вчитися 3,5-4 роки, щоби отримати диплом фахового молодшого бакалавра. Після цього можна вступити до університету на 2-3 курс і далі навчатися на бакалавраті. Для отримання диплома магістра доведеться провчитися додаткових півтора року.
Список коледжів, де вивчають готельно-ресторанну справу
Коледж |
Вартість навчання (за даними osvita.ua) |
Фаховий коледж Університету «КРОК» |
від 8400 до 10800 грн |
Дніпровський технолого-економічний коледж |
від 7500 до 13000 грн |
Івано-Франківський коледж технологій та бізнесу |
від 8300 до 15400 грн |
Київський технікум готельного господарства |
від 8500 до 14200 грн |
Коледж ресторанного господарства Національного університету харчових технологій |
від 12000 до 21800 грн |
Львівський державний коледж харчової і переробної промисловості НУХТ |
від 10000 до 20000 грн |
Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу |
від 8200 до 14700 грн |
Тернопільський коледж харчових технологій і торгівлі |
від 7000 до 13200 грн |
Торговельно-економічний коледж КНТЕУ |
від 8500 до 14200 грн |
Якщо ви вже визначилися зі списком коледжів та університетів, куди можна вступати за напрямом «готельно-ресторанна справа», починайте активну підготовку до іспитів. Приділіть достатньо уваги вивченню української мови, адже цей предмет є обов’язковим. Надолужити шкільну програму вам допоможуть професійні репетитори Букі.