Родина Злакові належить до відділу Покритонасінних рослин класу Однодольних.
Запам’ятай характеристики Однодольних рослин:
- Одна сім’ядоля у зародку насінини.
- Кількість частин квітки кратна трьом, оцвітина проста.
- Жилкування листка паралельне або дугове.
- Мичкувата коренева система (немає чітко вираженого головного кореня).
- Камбію практично немає, на поперечному зрізі стебла провідні пучки розкидані хаотично.
- Листки прості (мають одну листкову пластинку).
Найпоширеніша злакова культура на планеті - НЕ пшениця, а рис. Ним харчується приблизно 60% населення Землі. В Україні ростуть виключно трав’янисті рослини. Однорічні, частіше багаторічні.Поширені на всіх материках, крім Антарктиди. Ростуть на відкритих освітлених місцях. Відтак їхні листки довгі та вузькі, щоб зменшити випаровування.
Усі злакові вітрозапильні (жито, кукурудза, пирій) або самозапильні (пшениця, рис) рослини, тому у них відсутні яскраві пелюстки та чашечка. Розглянь будову квітки родини Злакові. Для зручності розуміння я пояснив на малюнку формулу квітки цих рослин.
Їх проста частково редукована оцвітина складається з двох квіткових лусочок, двох квіткових плівочок, трьох довгих тичинок та маточку з двома перистими приймочками.
Запам’ятай 7 представників цієї родини, які виносяться на ЗНО: кукурудза, рис, пшениця, жито, овес, очерет, пирій. Зверни увагу, що гречка – це НЕ злакова рослина. Вона належить до родини Гречкових класу Дводольних. До того ж гречка має плід горішок, а злакові – зернівку.
Суцвіття, які притаманні представникам родини Злакові:
- Початок – жіноче суцвіття кукурудзи
- Волоть – чоловіче суцвіття кукурудзи, рис, овес, очерет
- Складний колос – пшениця, жито, пирій
Плід - зернівка (сухий плід). Усі представники родини Злакових утворюють нерозкривні плоди.
Розповсюдження насіння – вітром, тваринами, водою.
Листок сидячий (не має черешка). Піхва (нижня частина листка однодольних рослин, що обгортає стебло) має язичок, який не дає збиратися воді.
Стебло - соломина з чітко помітними вузлами.
Як формується соломина?
Спочатку згадаємо необхідні терміни: вузол та міжвузля. Вузол – це місце з’єднання листків і стебла. Міжвузля – відстань між сусідніми вузлами.
Ріст вузла відбувається за рахунок поділу твірної тканини, яка розташована в основі міжвузля. Такий ріст називається вставним. При такому рості згодом відмирає серцевина в міжвузлях. Так утворюється порожнисте стебло – соломина.
Запам’ятай винятки: лише у цукрової тростини та кукурудзи серцевина зберігається не лише в основі міжвузля, але й по всій його довжині.
Завдяки чому злаки добре пристосовані до змін навколишнього середовища та виживають в умовах клімату тропіків, мерзлоти та помірних широт?
Злакові можуть утворювати дернину – щільний шар з коренів. Він добре обплітає ґрунт, що покращує забезпечення рослини водою.
Походить рис зі Східної Азії, жито із Близького Сходу, кукурудза із Центральної Америки.
Значення представників родини Злакові:
Кукурудза – кормова культура. Використовують у харчовій промисловості для виготовлення борошна, крупи, пластівців, рослинної олії.
Рис – харчова культура. Є національною стравою Китаю та деяких країн Південно-Східної Азії. Із рисового борошна виробляють вишукані види косметичної пудри.
Пшениця - важлива продовольча культура. Виготовляють пшеничне борошно, макаронні вироби. Білок – важливий компонент зерна пшениці. До складу цієї рослини входять також вуглеводи, жири, мінеральні речовини, ферменти.
Жито – сировина для виробництва житнього борошна, з якого випікають хліб. Із зерна добувають спирт, патоку та крохмаль.
Овес – це корм для коней та рогатої худоби. У харчовій промисловості виробляють крупи, які мають чималу кількість незамінних амінокислот, що легко засвоюються.
Очерет – здавна використовували у будівництві. З нього плели стіни, тини, плоти для переправи. Сьогодні він слугує цінною кормовою рослиною, а також сировиною для виробництва целюлози. У листках цієї рослини міститься достатньо вітаміну С.
Пирій – злісний бур’ян. Має кореневище, яке зимує. Скільки б людина не виривала його, якщо залишиться хоча б маленька частина, воно швидко виросте.