Органічні сполуки – вуглеводи, ліпіди, білки: основне, що треба знати на ЗНО з біології

Оновлено 08.04.2025

Сергій Д.

Органічні речовини – хімічні речовини з атомами Карбону, які сполучаються між собою, утворюючи карбонові ланцюги. Починати вивчення органічних речовин у біології треба з понять «мономер» та «полімер».

Мономер («моно» - один)– це одна сполука. Наприклад, амінокислота.

Полімер («полі» - багато)– це велика кількість таких сполук. Наприклад, декілька амінокислот, з’єднавшись між собою, утворили білок. У даному випадку білок – це полімер.

На ЗНО необхідно також знати, що моносахариди – це мономери для полісахаридів. Нуклеотиди – це мономери для нуклеїнових кислот.

Для наочності я своїм учням пояснюю так: мономер – це один вагон, а полімер – це потяг.

Із теми вуглеводи необхідно знати класифікацію цих речовин та деяких представників.

Рибоза, дезоксирибоза, глюкоза, фруктоза – моносахариди.

Сахароза, лактоза – дисахариди.

Хітин, глікоген, целюлоза, крохмаль – полісахариди.

Для того, щоб краще запам’ятати, до складу яких організмів входять полісахариди, я створив такий малюнок.

У клітинній стінці грибів та зовнішньому скелеті представників Членистоногих (комахи, ракоподібні) основним полісахаридом є хітин. Резервним полісахаридом цих істот є глікоген. Запам’ятай, що глікоген запасається також і у людей. Що стосується рослин, то до складу їхніх клітинних стінок входить целюлоза. Вона ж є основним полісахаридом. Резервний полісахарид – крохмаль.

Моносахариди, дисахариди – солодкі, розчинні у воді. Полісахариди – не солодкі, не розчинні у воді.

Функції вуглеводів:

  • Резервна.
  • Структурна.
  • Захисна: зв’язують токсини та радіонукліди, запобігаючи їх потраплянню у кров.
  • Енергетична: при розщепленні 1 г цих сполук виділяється 17,6 кДж енергії.

Ліпіди – органічні речовини, переважно не розчинні у воді (розчинні у ефірі, хлороформі, бензині).

Прості ліпіди: спирт гліцерол + жирні кислоти. Складні ліпіди: прості ліпіди + інші сполуки, наприклад, білки, вуглеводи.

Представники ліпідів, які треба знати на ЗНО: жири, стероїди, воски, фосфоліпіди.

Жири відкладаються у вигляді жирових включень у клітинах рослин і тварин.

Стероїди представлені статевими гормонами та кортикостероїдами

Воски вкривають листки наземних рослин, запобігаючи надмірному випаровуванню води. Із восків бджоли будують стільники, у ссавців віск надає шкірі еластичності та зменшує зношення волосяного покриву.

Фосфоліпіди проявляють амфіфільні властивості. Одна частина молекули фосфоліпіду розчинна у воді (головка, яка складається із залишку ортофосфатної кислоти, залишку гліцеролу), інша частина – нерозчинна у воді (хвіст, що складається із залишку жирних кислот).

Функції ліпідів:

  • Резервна.
  • Структурна: фосфоліпіди беруть участь в утворенні біологічних мембран.
  • Енергетична: при розщепленні 1 г жиру виділяється 38,9 кДж енергії.
  • Травна: є розчинниками для вітамінів А, D, E, K.
  • Регуляторна: стероїдні гормони регулюють перебіг фізіологічних процесів в організмі.
  • Захисна: формують жирову тканину навколо важливих органів, наприклад, нирок.
  • Теплоізоляційна.
  • Джерело метаболічної води (при окисненні 1 гр жиру виділяються 1,1 г води).

Білки – високомолекулярні нітрогеновмісні біополімери, мономерами яких є залишки амінокислот. Молекули у складі білків сполучені між собою пептидними зв’язками.

Прості білки утворені амінокислотними залишками. Складні білки містять небілкові компоненти – вуглеводи, ліпіди, атоми мікроелементів.

Розрізняють чотири рівні просторової організації білків. Розглянь малюнок.

 1) Первинна структура – це послідовність амінокислотних залишків, з’єднані пептидними зв’язками.

 2) Вторинна структура – це спіраль. Наявні водневі зв’язки.

 3) Третинна структура – це глобула. Наявні ковалентні дисульфідні та нековалентні йонні, гідрофобні й електростатичні зв’язки.

 4) Четвертинна структура – це білковий комплекс (кілька глобул). Наявні йонні, гідрофобні та електростатичні зв’язки.

Денатурація – процес порушення структури білків, який супроводжується розгортанням білкової молекули без зміни її первинної структури.

Ренатурація – процес відновлення початкової структури білків.

Деструкція – необоротний процес руйнування первинної структури білків.

 Функції білків:

  • Структурна: складові хрящів, сухожилків - колаген, кісток – осеїн, кігті, роги, волосся – кератин.
  • Рухова: забезпечується скоротливими білками – актином, міозином, тубуліном.
  • Транспортна: перенос хімічних речовин з током крові, наприклад, гемоглобін є переносником кисню.
  • Захисна: імунологічний захист за допомогою імуноглобулінів, інтерферонів.
  • Сигнальна: білки, що розташовані на поверхні клітинних мембран та сітківці ока реагують на чинники зовнішнього середовища.
  • Регуляторна: гормони білкової природи, як-от, інсулін та соматотропін регулюють фізіологічні процеси.
  • Каталітична: усі ферменти мають білкову природу та пришвидшують перебіг хімічних реакцій.
  • Запасаюча: білок казеїн міститься у молоці, овальбумін – у пташиних яйцях.
  • Енергетична: при розщепленні 1 г цих сполук виділяється 17,2 кДж енергії.

Сподобалась стаття? Оцініть

4.91

На основі відгуків 23 користувачів

Сергій Д.

Автор та репетитор на BUKI: Сергій Д.

Якісно та ретельно підготую дитину до ЗНО чи ДПА з біології на хімії, виконую контрольні та лабораторні роботи. Мої учні щороку складають ЗНО з біології та хімії на 180+ балів, а їх оцінки у школі підвищуються на 3-4 бали. Я доведу вам, що біологія та хімія - це не важкі, а цікаві науки.

Ціна

300 грн/год

Інші блоги автора

Шукаєте репетитора?

На BUKI відправляють заявки на співпрацю з репетитором кожні 4 хвилини. Та вже 650000+ учнів знайшли викладача. Бажаєте приєднатись до них?

Підібрати репетитора

BUKI

Платформа, що об’єднує репетиторів та учнів

Створити профіль репетитора